Tanja Ylä-Pöntinen Perhe on tärkein.

Annetaanko pala Suomea pois?

Elämme muutoksen aikaa. Puhumme kehittymisestä, kasvusta ja elinvoimaisuudesta. Näillä sanoilla kuvataan unelmia metropolista ja maakuntakeskuksista. Valmisteilla olevilla maakuntakaavoilla pyritään varautumaan tulevaisuuteen ja käynnissä olevan väestönmuuton seurauksiin kasvukeskuksissa. Siinä ei sinällään ole mitään pahaa. Jostakin täytyy lähteä liikkeelle, tosiasiat tiedostaa ja olemassa olevien tietojen perusteella tehdä mahdollisimman hyviä valintoja.

Entä jos näkökulma näihin suunnitelmiin on pikkukaupungin? Vieläpä maakunnan reuna-alueella olevan pikkukaupungin, josta tontin saa eurolla ja neliövuokra on yhdeksän euroa, mutta josta on vähennetty teollisuuden työpaikkoja? Tilastot kertovat, että syntyvyys on Suomessa ennätysmäisen alhaalla (HS 27.6.2016). Jos jotain maahanmuuton ulkopuolista kasvua odotetaan isoissa kaupungeissa nähtävän, sen täytyy siis tulla muualta Suomesta. Pikkukaupungeista?

Vihreiden (suurissa kaupungeissa) saaman vaalivoiton myötä kaupunkikeskeinen politiikka tulee voimistumaan, arvoidaan MDI:ssa (4/2017). Se tarkoittaa sitä, että yhä vähemmän unelmoidaan tasaisesti asutusta ja elinvoimaisesta Suomesta. Kun on kiire ratkaista se, miten kohtuullisestetaan veronmaksajien rahoittama 1,7 miljardin tulonsiirto asumistukina asuntosijoittajille (HS 13.3.2017) sekä kuumentuneet asuntomarkkinat kasvukeskuksissa, tilaa ei jää unelmoinnille kokonaan elinvoimaisesta Suomesta.

Kuten Uudenmaan liiton maakuntakaavaa valmistelevassa selvityksessä (E 183 – 2017) todetaan, kaavoituksessa ja liikennejärjestelmissä korostetaan keskisuuria kaupunkeja, maakuntien kakkoskaupunkeja sekä etelän seutukaupunkeja. Mihin enää tarvitaan ”tähtienvälistä ainetta”, sitä muuta Suomea: pikkukaupunkeja ja -kyliä? Eikö olekin turhaa, että energiaa ylipäänsä kulkee tämän väliaineen kautta vaimentuen ja jääden osittain matkan varrelle (ekstinktio)? Luovutetaan ne suosiolla pois ja keskitytään ohjaamaan kaikki voima ja unelmat aurinkoa, sekä näitä muutamaa tähteä varten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat