Tanja Ylä-Pöntinen Perhe on tärkein.

Keskittäminen ja Neuvostoliitto - jotakin yhteistä?

  • Keskittäminen ja Neuvostoliitto - jotakin yhteistä?

Tapahtuipa kerran 1970-luvulla, että eräs nuorimies lähti opiskelemaan valtio-oppia Tampereelle. Neuvostoliitosta – joka siihen aikaan eli omaa elämäänsä rautaesiripun takana – opetettiin, miten valtiollinen aate oli rakennettu tähtitieteen mukaan. Oli Moskova: suuri ja mahtava aurinko. Sen lisäksi löytyi muutamia tähtiä eli kaupunkeja ja loput olivat planeettoja, pieniä paikkakuntia. Sanomattakin oli selvää, että aurinko oli se, jonka katsottiin tuovan elämän Neuvostoliittoon lämmöllään eli vauraudellaan. Tähdissä saattoi valoa hieman olla, mutta auringosta riippuvaisia niidenkin katsottiin olevan planeettojen tavoin.

Aika kului ja nuori opiskelijamies siirtyi työelämään. Hän pääsi näkemään Neuvostoliiton hajoamisen ja totuuden venäläisestä hyvinvoinnista. Kun opinnoista oli kulunut neljäkymmentä vuotta, tapahtui jotain ihmeellistä. Suomessa nostettiin pohdittavaksi, miten monta tähteä - sotealuetta ja maakuntakeskusta - maahan mahtuu. Kunhan tähtien ja planeettojen roolit olisi jaettu lakimuutoksin ja maakuntakaavoituksin, galaksissa vallitsisi rauha ja järjestys. Aurinko olisi jälleen voimakkaana paikoillaan, eivätkä pikkutähdet planeetoista puhumattakaan olisi uhka auringolle tai isommille tähdille. Ohimoilta jo hieman harmaantunut mies raapi päätään ja mietti. Jotain tässä oli nyt pielessä. Eikö tähtien, erityisesti auringon, pitäisi tuikkia omalla ydinvoimallaan? Miksi sitten auringolle virtaa jatkuvasti energiaa verojen muodossa planeetoilta ja pienemmiltä tähdiltä – jota auringossa sijaitsevat ministeriöt, virastot ja konttorit ohjaavat sitten takaisin? Ja mistä tähdille tulee työ- ja ostovoima? Eikö juuri pikkutähdiltä ja planeetoilta?

Muistuipa miehelle vielä mieleen opinnoista klassiset hallitsemistavat ja niiden määritelmät. Demokratia, jossa valta on monilla, sekä oligarkia, vallankäytön kapeampi muoto. Siinä itseänsä kansan parhaimmistona pitävä aines ottaa vallan. Mies huokaisi. Taitaa olla niin, että viimeinen oljenkorsi on nyt mennä äänestämään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Oklokratiahan tarkoittaa roskaväen valtaa, meinaatko, jotta meillä sellainen uhkaa?

Käyttäjän tanjahannele kuva
Tanja Ylä-Pöntinen

Hmm... En tarkoita sitä. Oikeampi sana olisi oligarkia. Lähteenä käyttämästäni luentodiasta sain sen käsityksen, että oklokratian merkitys olisi ollut tuo kirjoituksessa esittämäni. Hyvä kysymys - kiitos siitä!

Toimituksen poiminnat