Tanja Ylä-Pöntinen Perhe on tärkein.

Valtakunnan kahtiajakautuminen tulee estää!

  • Valtakunnan kahtiajakautuminen tulee estää!

Tuoreet vertailut (Legatum-instituutti, Newsweek) puhuvat siitä, miten Suomi on edelleenkin yksi maailman parhaimpia maita elää. Parhaimmillaan voidaan sanoa, että meillä on hyvä terveydenhoito- ja koulutusjärjestelmä, alhainen korruptio oikeusjärjestelmässä ja huolimatta median kohu-uutisista - varmasti suurin osa virkamiehistä ja päättäjistä haluaa vilpittömästi toimia yhteiskuntamme parhaaksi.

Pinnan alla kuitenkin kuohuu. Tuloerot ovat kasvaneet. Pörssiyhtiöiden toimintamekanismi - voiton tuottaminen osakkeenomistajille ja johtajien palkitsemijärjestelmä - luo kateuden ja vihamielisyyden ilmapiiriä. Lapsiköyhyys on Suomessa kasvussa: kun vuonna 1995 köyhissä perheissä eli 52 000 lasta, vuonna 2007 määrä oli jo kolminkertaistunut 151 000 lapseen. Lastensuojelu on monilta paikoin ylikuormittunut ja yleinen pahoinvointi lisääntynyt. Ihmiset myös ovat yhä suuremmassa vaarassa joutua asuinpaikkansa vuoksi eriarvoiseen asemaan. Keskittämisen periaate uhkaa viedä niin terveys- ja koulutuspalvelut, kuin myös työpaikat ja kaupat isoihin kasvukeskuksiin. Maaseudulla eläville jäävät jäljelle vain rapistuvat tiet ja homeiset, tyhjät kiinteistöt. 

Myös arvopohjaltaan Suomi on kahtiajakautunut. Liberaali Etelä ja suurkaupungit verrattuna konservatiiviseen Pohjoiseen ja maaseutuun edustavat hyvin erilaisia näkökantoja, mikä tulee huomioda. Jakautumista voidaan nähdä myös maahanmuuttajien ja valtaväestön välillä. Haasteita tuovat maahanmuuttajien keskuudessa elämän tarkoituksen hakeminen islamilaisista ääriliikkeistä, eristäytyminen asuinaluiden keskittämisen seurauksena, sekä valtaväestön puolelta kateus, ennakkoluulot ja syntipukin hakeminen omiin ongelmiin. 

Ennen kuin tilanne pääsee kehittymään vieläkin epäsuotuisampaan suuntaan, asioille täytyy tehdä kiireesti jotakin. Ensinnäkin, ihmisten eriarvoistumisen kierteeseen tulee puuttua. Herkimmässä asemassa ovat köyhät lapsiperheet, jotka tarvitsevat yhteiskunnallisen tuen lisäksi lähimmäisenrakkautta ja kollektiivista vastuunottoa. Joulun alla Suomessa nähtiinkin monin paikoin kauniita käytännön tekoja vähäosaisten lapsiperheiden tukemiseksi, mistä esimerkkeinä Joulupuu-keräys sekä Facebookin Jouluapua-palvelu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Matias Härkönen

Kenelle yrityksen pitää tuottaa voittoa jos ei omistajille? Sekin voitto on verotettua. Ensin on maksettu työntekijöiden palkat, sote-maksut, alvit ja kaikki muu. Jos vielä tulee voittoa, niin maksetaan ensin voitosta veroa ja sitten vielä siitä jaettavasta osuudesta henkilökohtaista pääomaveroa.

Tähänkö pitäisi nyt sitten saada vielä jokin käsi väliin lisää pyytämään, jotta "tuloeroja" saadaan kavennettua?

Kari Särkkälä

Tuloeroja voidaan pienentää helposti nykyiselläkin verotusjärjestelmällä. Esim. OECD on tutkinut tuloerojen kasvua ja huomannut, että tuloerojen kasvu yllättävästi hidastaa talouskasvua. Lääkkeeksi OECD tarjoaa rikkaiden verojen korotusta. Suomen tapauksessa se tarkoittaisi esim. pääomaverojen progressiota.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

OECD on siis yllättäen huomannut tämän: http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/140663-kans...

Suomessa ppitäisi mitä pikimmin luopua tulonlähdejaottelusta, joka on 1800-luvun lopun maatalousyhteiskunnan jäänne.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Terveydenhoitoa yksityistetään kovaa kyytiä veroparatiisi yhtiölle, niin tämäkö on oikea suunta ?

Janne Suuronen

Tarvitaan siis rohkeutta nousta kahtiajakautumista vastaan.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Tehokkain keino lapsiperheiden tukemiseksi olisi progerssiivisen verotuksen poistaminen. Lapsemme maksavat sen progression. Ymmärrättekö?

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Perustulo+tasaveroprosentti. Kunnallisvero myös pääomatuloihin. Yrityksiä verotetaan vasta kun tuloutetaan. Olisi harvinaisen selkeä ja toimiva järjestelmä. Perintöverosta en tiedä miten suhtautuisi. Toisaalta ilman sitä tulee kauheita dynastioita. Perintöveron sijaan pitäisi miettiä, että miten esim. suureksi kasvanut liiketoiminta voitaisiin osakkeistaa siten, että perintöveron keruun sijaan valtio tulee vain omistajaksi veron osuudella toiminnasta, ja voisi sitten myöhemmin myydä sitä toimintaa pois. Silloin voisi jälleen sitä samaa tasaveroprosenttia+kunnallisvero soveltaa.

Käyttäjän tanjahannele kuva
Tanja Ylä-Pöntinen

Kiitos kommenteista. Matias Härkönen kysyi, kenelle yrityksen tulisi tuottaa voittoa jos ei omistajille. Ymmärsin tämän viittaavan kirjoituksessani kohtaan, jossa mainitsen pörssiyhtiöiden toiminnan aiheuttavan yhteiskunnassamme kateutta ja närää. Tarkoituksenani oli nostaa esille se, miten yhteiskunnassamme koetaan epäoikeudenmukaisena pörssiyhtiöiden johtajien ja hallitusten jäsenten muhkeat palkkiot. Toinen epäoikeudenmukaisuuden kokemusta kasvattava piirre pörssiyhtiöissä on myöskin se, että voittojen maksimoimiseksi yrityksen tuotanto siirretään halvemman työvoiman maihin.

Pörssiyhtiöt on kuitenkin erotettava tavallisista suomalaisista pk-yrityksistä. Kampaaja-kosmetologi Vetelissä ja siivouspalveluyrittäjä Kauhavalta eivät voi ulkoistaa toimintaansa ulkomaille. Näiden pienten ja keskisuurten yritysten varassa paljolti lepää myöskin Suomen työllisyys ja talouden vakaus. Esimerkiksi vuonna 2011 sata Suomen suurinta työllistäjää vähensi työpaikkoja 8000. Olenkin sitä mieltä, että valtion tukia tulisikin suunnata suuremmissa määrin pk-yrityksiin, vähentää työn tekemisen sääntelyä, sekä madaltaa kynnyksiä työntekijöiden palkkaamiseen.

Aimo Remes kysyy, onko terveydenhoitopalvelujen yksityistäminen veroparatiisiyhtiöille oikea suunta. Ei minusta ainakaan. Liisa Hyssälää lainatakseni totean kuitenkin, että suurin osa sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksistä Suomessa ei ole Caymansaarista kuullutkaan. Onkin erikoista, että samaan aikaan kun Suomessa peräänkuulutetaan yrittäjyyden kasvua ja odotetaan sen tuomaa nostetta Suomelle, terveydenhuoltoalalle yrityksiä ei saisi tulla. Lisäksi näihin yrityksiin liitetään monenlaisia ahneuden, epärehellisyyden ja huonon laadun mielikuvia. Itse olen kuntapäättäjänä päässyt perehtymään malliin, jossa erittäin eettisesti, oikeudenmukaisesti ja taloudellisesti tuotetaan sosiaali- ja terveyspalvelut yhdessä yrityksen ja kunnan tai kuntayhtymän kanssa. Tätä mallia on sovellettu jo useamman vuoden ajan esimerkiksi Mänttä-Vilppulassa. Kotikuntani Ähtäri yhdessä Alavuden, Kuortaneen ja Soinin kanssa ovatkin päätyneet perustamaan yhteiskunnallisen yrityksen, jossa toisena osapuolena kuntayhtymän kanssa on yksityinen yritys. Myöskään tämä yritys ei siirrä omistustaan veroparatiisiin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ensiksikin: Käytä vastaa-toimintoa, niin tieto vastauksestasi menee ao. henkilölle. Tällaisen yleiskommentoinnin huomaaminen on lähinnä sattumaa.

Toiseksi, tuosta kuvitellusta "kateudesta" ja "kokemuksesta" päästään helposti verotuksen kokonaisuudistuksella: Luovutaan 1800-luvun maatalousyhteiskuntaan kuuluvasta tulonlähdejaottelusta ja verottomista tuoista, verotetaan kaikki tulot yhtenä kokonaisuutena ja kohdistetaan siihen voimakas progressio.

Samalla tehdään kaikki yksityishenkilöiden tulo- verotus ja omaisuustiedot lakisääteisesti julkisiksi.

Aiotko ehdottaa moista, jos tulet valituksi?

Käyttäjän tanjahannele kuva
Tanja Ylä-Pöntinen

Kiitos, Jouko Heyno, neuvosta. Uutena blogikirjoittana en olekaan vielä perehtynyt tämän palvelun hienouksiin.

Niin, kateus on yhteiskuntamme ongelma varmasti ihan loppuun saakka ja tuskin verotuksellisilla keinoilla saadaan sitä loppumaan. Jotenkin kuitenkin eriarvoistumiseen ja kahtiajakautumiseen tulisi puuttua. Itse näen tärkeimpänä ajaa niiden asiaa, jotka eivät itse välttämättä siihen pysty. Senpä vuoksi pidän hyvänä KD:n ajamaa mallia lapsiperheiden kokonaisverotuksesta. Vapaaehtoisessa perheverotuksessa perheen tulonsaajien veroprosentti määräytyisi perheen kokonaistulojen perusteella.

Myös monet pk-yrittäjät ovat tänä päivänä ahtaalla. Viron mallin mukainen verotus,jossa verotus tapahtuisi vasta sitten kun voitot kotiutetaan yrityksestä, olisi muiden huojennusten ohella varteenotettava vaihtoehto.

Minusta omaisuuden omistaminen ja varakkuus ei ole synti. Siksi voimakas progressio olisi sekin oikeustajua haavoittavaa. Tärkeämpää olisi tukkia verotukselliset porsaanreiät, varojen siirtäminen veroparatiiseihin ja kitkeä harmaa talous pois tästä yhteiskunnasta.

En näe mitään syytä lähteä lainsäädännöllisesti tukemaan sitä, että ihmiset tutkisivat vielä nykyistäkin enemmän toistensa tuloja ja omaisuuden määrää. Tukeni sen sijaan saa taloustaitojen opettaminen ihan koulusta asti sekä talousneuvonnan helppo saavutettavuus. Vähälläkin rahalla pärjää ja voi olla elämäänsä tyytyväinen, pelkkä kuluttaminen ei onnea tuo.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #26

Nyt putosin kärryiltä. Miten verotus ja synti liittyvät toisiinsa?

Käyttäjän tanjahannele kuva
Tanja Ylä-Pöntinen Vastaus kommenttiin #27

Jos ihan tarkkaan lukee, niin huomaa ettei kommentissa niin sanottukaan. Mutta kyllä verojen maksamatta jättäminen voi synti olla...

Toimituksen poiminnat